Home » Helpdesks » Hoe richt ik mijn WordPress website in?

Hoe richt ik mijn WordPress website in?

Één van de eerste uitdagingen waar je als startende ondernemer mee te maken krijgt, is het bouwen van je website. Een professionele, gebruiksvriendelijke website zorgt voor een betrouwbare uitstraling en maakt het makkelijk voor je klanten om in één oogopslag te zien waarvoor ze bij jou moeten zijn. Als je voor het eerst aan de slag gaat met het bouwen van een website in WordPress, kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Veel mensen schieten al in de stress bij woorden als cPanel, interface of plug-in. In dit geval kun je rustig ademhalen, want wij leiden je er stap voor stap doorheen!

WordPress is één van de meest gebruikte content management systemen (CMS). Miljoenen mensen over de hele wereld gebruiken WordPress om hun websites te bouwen en beheren. Het programma is eenvoudig in gebruik en heeft een groot aantal functies en thema’s, wat het aantrekkelijk maakt voor zowel beginners als ervaren gebruikers.

Als je voor de eerste keer met WordPress aan de slag gaat, kan het programma overweldigend overkomen door de grote hoeveelheid knoppen en functies. Maar zodra je eenmaal doorhebt hoe het werkt, zul je merken dat WordPress veel mogelijkheden biedt voor jouw website. In dit artikel leggen we de basisprincipes van WordPress op een beknopte manier uit. In dit artikel gaan we vervolgens dieper in op de verschillende functies van WordPress.

Stap 1: Installeer WordPress

De eerste stap is het installeren van WordPress. Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk van je hosting provider. Als je gebruik maakt van een populaire hosting provider zoals SiteGround of NameHero (deze raden wij beide aan!), dan kun je WordPress meestal installeren via het controlepaneel van je hosting account. Als dit niet het geval is, dan kun je WordPress handmatig installeren door het downloaden van de software op WordPress.org en het uploaden naar je hosting account. Hier is wel enige kennis van ftp (File Transfer Protocol – een tool om WordPress thema’s, plugins of mediabestanden te uploaden zonder je WordPress dashboard te bezoeken) voor nodig. Wanneer je werkt met één van bovenstaande hosting provides, is dit niet nodig, omdat hun installatie proces vrij simpel is. Hieronder vind je een lijst met de processen van de verschillende providers.

Stap 2: Log in op je WordPress dashboard

Zodra WordPress is geïnstalleerd, kun je inloggen op je WordPress dashboard. Dit is het controlepaneel waar je alle instellingen en functies van WordPress kunt beheren. Je kunt inloggen door naar jouw website URL te gaan en ‘/wp-admin’ toe te voegen aan het einde. Bijvoorbeeld: www.jouwwebsite.nl/wp-admin. Om veiligheidsredenen raden wij aan om deze slug zo snel mogelijk te veranderen – hier zullen we later verder op ingaan.

Stap 3: Pas jouw WordPress thema aan of gebruik een Page builder

Één van de dingen die WordPress zo populair maakt, is de mogelijkheid om jouw website volledig aan te passen met behulp van thema’s. Er zijn duizenden gratis en betaalde thema’s beschikbaar en je kunt jouw thema aanpassen door te navigeren naar ‘weergave’ en ‘aanpassen’ in het WordPress dashboard.

Stap 4: Maak pagina’s en berichten aan

Nu je jouw WordPress thema hebt aangepast, is het tijd om content toe te voegen. WordPress maakt het gemakkelijk om pagina’s en berichten te maken. Pagina’s bevatten meestal statische content, zoals een ‘over ons’ of ‘contact’ pagina. Berichten zijn meer geschikt voor regelmatig bijgewerkte content, zoals blogartikelen. In dit artikel vind je een meer gedetailleerde instructie voor het toevoegen van berichten.

Stap 5: Installeer plug-ins

Plug-ins zijn kleine stukjes software die je kunt installeren om extra functies aan jouw website toe te voegen. Er zijn duizenden gratis en betaalde plug-ins beschikbaar, variërend van SEO-optimalisatie tot sociale media-integratie en nog veel meer. Je kunt plug-ins vinden en installeren via het WordPress dashboard onder ‘plug-ins’ en ‘nieuwe plug-in’. We zullen in een ander artikel verder ingaan op deze plug-ins.

Stap 6: Optimaliseer jouw WordPress website

Er zijn veel manieren om je WordPress website te optimaliseren voor betere prestaties en gebruikerservaring. Een paar suggesties zijn het gebruik van caching plugins, het optimaliseren van afbeeldingen, het minimaliseren van het aantal plugins en het kiezen van een snelle hosting provider.

Hopelijk heeft deze blog je geholpen om aan de slag te gaan met WordPress! Er is natuurlijk nog veel meer te leren en te ontdekken, maar met deze stappen ben je goed op weg. Vergeet niet om regelmatig backups te maken van je website. Mocht je er niet uitkomen, dan helpen wij je graag verder.

Website bouwen uitbesteden?

Denk je na het lezen van dit artikel: nee, ik heb eigenlijk helemaal geen zin om dit allemaal zelf te doen? Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je website door ons te laten bouwen. Op deze manier krijg je niet alleen een op maat gemaakte, gebruiksvriendelijke website die je klanten direct laat zien waarom ze bij jou moeten zijn – maar wij nemen ook al het gedoe rondom de hosting uit handen. Zo houd jij meer tijd over om je te focussen op je klanten. Bekijk onze diensten op het gebied van web development.

Lees ook over

Deel het op je socials

Daphne Striekwold - Copywriter Bridge Marketing | blogs & webpages, social media, email marketing

Eerst een kopje koffie?

Elke onderneming is anders en dit vraagt om een unieke en persoonlijke benadering. Wij gaan graag met je in gesprek om te kijken wat we voor je kunnen betekenen. Uiteraard is een gesprek gratis en vrijblijvend!

Eerst een kopje koffie?

Elke onderneming is anders en dit vraagt om een unieke en persoonlijke benadering. Wij gaan graag met je in gesprek om te kijken wat we voor je kunnen betekenen. Uiteraard is een gesprek gratis en vrijblijvend!
Let's get in touch

Waar kunnen wij je bij helpen?

Wil je meer informatie ontvangen over onze diensten, heb je een vraag of opmerking over onze content, of lijkt het je gewoon ontzettend gezellig om met ons in contact te komen? Vul dan het onderstaande formulier in en we komen zo snel mogelijk bij je terug!
Bridge Marketing logo Monochrome on Transparent
Building your brand on what makes you stand out.
Google reviews 4.8 / 5
(+31)620148356
info@bridge-marketing.nl
Volg ons op
© 2024 Bridge Marketing. All rights reserved.

Waar kunnen we je mee helpen?Plan een strategiegesprek