Home » Helpdesks » Het installeren en beheren van plug-ins op je WordPress website

Het installeren en beheren van plug-ins op je WordPress website

Één van de eerste uitdagingen waar je als startende ondernemer mee te maken krijgt, is het bouwen van je website. Een professionele, gebruiksvriendelijke website zorgt voor een betrouwbare uitstraling en maakt het makkelijk voor je klanten om in één oogopslag te zien waarvoor ze bij jou moeten zijn. Als je voor het eerst aan de slag gaat met het bouwen van een website in WordPress, kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Veel mensen schieten al in de stress bij woorden als cPanel, interface of plug-in. In dit geval kun je rustig ademhalen, want wij leiden je er stap voor stap doorheen!

Als je een WordPress website hebt, dan weet je misschien al wel dat plugins een belangrijk onderdeel zijn van het platform. Plugins zijn kleine softwaretoepassingen die specifieke functionaliteiten toevoegen aan je website. Dit kan variëren van beveiligingsplugins tot contactformulieren, SEO-tools en nog veel meer. In dit artikel leer je stap voor stap hoe je plugins installeert en beheert op je WordPress website.

Stap 1. Log in op je WordPress Dashboard

Om te beginnen log je in op je WordPress Dashboard. Dit doe je door naar jouwwebsite.com/wp-admin te gaan en in te loggen met je gebruikersnaam en wachtwoord.

Stap 2. Navigeer naar de Plugins pagina

Als je bent ingelogd, navigeer je naar de ‘plugins’ pagina in het linkermenu. Hier vind je een lijst met alle geïnstalleerde plugins.

Stap 3. Zoek naar nieuwe plugins

Om nieuwe plugins te installeren, klik je op ‘nieuwe toevoegen’ bovenaan de pagina. Dit brengt je naar de pagina ‘plugins zoeken’. Hier kun je langs de verschillende plugins scrollen om te zien of je gewenste functie erbij zit, of een specifieke plug-in zoeken op trefwoord.

Stap 4. Kies een plugin

Zodra je een plugin hebt gevonden die je wilt installeren, klik je op ‘nu installeren’ naast de pluginnaam

Een andere manier om plugins te installeren is door ze te uploaden in WordPress. Deze methode wordt vaak gebruikt wanneer de gewenste plugin niet op WordPress.org staat en dus niet via WordPress-admin gevonden kan worden. Ga naar de WordPress-admin, Plugins > Nieuwe plugin en klik op “Plugin uploaden“. Vervolgens klik je op “Choose file” en kies je het .zip bestand. Klik “Installeer nu” en dan “Activeer plugin“.

Stap 5. Activeer de plugin

Als de plugin succesvol is geïnstalleerd, wordt er een melding weergegeven. Klik op ‘activeren’ om de plugin te activeren. Nu is de plugin klaar voor gebruik.

Stap 6. Beheer geïnstalleerde plugins

Om geïnstalleerde plugins te beheren, ga je terug naar de ‘plugins’ pagina. Hier kun je elke plugin afzonderlijk beheren, inclusief het deactiveren, verwijderen of bijwerken van de plugin.

Stap 7. Deactiveer of verwijder een plugin

Om een plugin te deactiveren, ga je naar de ‘plugins’ pagina en klik je op de ‘deactiveren’ knop naast de pluginnaam. Als je een plugin volledig wilt verwijderen, klik je op ‘verwijderen’.

Stap 8. Update een plugin

Als er een update beschikbaar is voor een geïnstalleerde plugin, wordt er een melding weergegeven op de ‘plugins’ pagina. Klik op ‘bijwerken’ om de plugin bij te werken naar de nieuwste versie.

Side note: sommige plugins vereisen extra configuratie en instellingen voordat ze kunnen worden gebruikt. Het is daarom belangrijk om de instructies van de pluginontwikkelaar zorgvuldig te lezen voordat je de plugin activeert.

Plugins zijn een belangrijk onderdeel van je WordPress website. Ze kunnen je helpen om je website te verbeteren en te beveiligen, maar het is belangrijk om alleen plugins te installeren die je echt nodig hebt. Teveel plugins kunnen je website traag maken of zelfs voor een kritieke foutmelding op je website zorgen, omdat sommige plug-ins elkaar ‘bijten’ als ze niet samen gaan.

Door middel van deze stapsgewijze handleidingen proberen we het je zo makkelijk mogelijk te maken. Toch kan het natuurlijk gebeuren dat je nog vragen hebt. Stuur ons gerust een berichtje, dan kijken we of we er samen uit kunnen komen!

Website bouwen uitbesteden?

Denk je na het lezen van dit artikel: nee, ik heb eigenlijk helemaal geen zin om dit allemaal zelf te doen? Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je website door ons te laten bouwen. Op deze manier krijg je niet alleen een op maat gemaakte, gebruiksvriendelijke website die je klanten direct laat zien waarom ze bij jou moeten zijn – maar wij nemen ook al het gedoe rondom de hosting uit handen. Zo houd jij meer tijd over om je te focussen op je klanten. Bekijk onze diensten op het gebied van web development.

Lees ook over

Deel het op je socials

Daphne Striekwold - Copywriter Bridge Marketing | blogs & webpages, social media, email marketing

Eerst een kopje koffie?

Elke onderneming is anders en dit vraagt om een unieke en persoonlijke benadering. Wij gaan graag met je in gesprek om te kijken wat we voor je kunnen betekenen. Uiteraard is een gesprek gratis en vrijblijvend!

Eerst een kopje koffie?

Elke onderneming is anders en dit vraagt om een unieke en persoonlijke benadering. Wij gaan graag met je in gesprek om te kijken wat we voor je kunnen betekenen. Uiteraard is een gesprek gratis en vrijblijvend!
Let's get in touch

Waar kunnen wij je bij helpen?

Wil je meer informatie ontvangen over onze diensten, heb je een vraag of opmerking over onze content, of lijkt het je gewoon ontzettend gezellig om met ons in contact te komen? Vul dan het onderstaande formulier in en we komen zo snel mogelijk bij je terug!
Bridge Marketing logo Monochrome on Transparent
Building your brand on what makes you stand out.
Google reviews 4.8 / 5
(+31)620148356
info@bridge-marketing.nl
Volg ons op
© 2024 Bridge Marketing. All rights reserved.

Waar kunnen we je mee helpen?Plan een strategiegesprek